Може да се наложи да се събарят вече изградени мостове Спрялото още

...
Може да се наложи да се събарят вече изградени мостове Спрялото още
Коментари Харесай

Размразяват строежа на “Хемус”, АПИ ще даде от парите за ремонти

Може да се наложи да се събарят вече изградени мостове
Спрялото още към Нова година строителство на първите две прави от автомагистрала “Хемус ” след Боаза ще стартира скоро, заяви служебният министър на районното развиване Иван Шишков при представянето на екипа и целите си.

Това ще стане с пари от бюджета на пътната организация, защото с изключение на парите за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата организацията разполага и с бюджет за съществени поправки и за градеж на нови пътища, сподели той.

“С тези пари ще разплатим част от строителството на “Хемус ” и автомагистралата Видин - Ботевград, без обаче да плащаме предплатено за никакви действия. Ако не стане, ще желаеме от новия парламент да даде позволение за разбъркване на бюджета на пътната организация ”, сподели арх. Шишков.

Законът за устройство на държавния бюджет обаче разрешава вътрешно разбъркване на бюджетите на ведомствата, без да се иска санкцията на парламента.

Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) е вторичен разпоредник с бюджетни средства на послушание на районния министър и той може да  направи такова вътрешно разбъркване със своя заповед, обясниха за “24 часа ” от финансовото министерство. Само в случай че се постанова да се вземат средства от други пера на централния бюджет, това изисква акт на Министерския съвет. Парламентът позволява единствено актуализации, които засягат приходната и разходната част на бюджета, обясниха оттова.

Строителството на “Хемус ” спря, тъй като парите, които бяха отделени за тази цел през 2019 година от остатъка в тогавашния бюджет, бяха прибрани в средата на 2021 година назад в хазната със заповед на тогавашния длъжностен финансов министър и по-късно вицепремиер Асен Василев.

Преди два дни при посещаване на обекта арх. Шишков изрази удивление, че на първите две прави не се работи и заварил на мястото единствено някакви остарели фургони, камион и един екскаватор. Той хвърли косвено виновността за това върху четворната коалиция, макар че предходната година самият той бе зам.-министър в районното министерство по времето на тогавашния длъжностен кабинет. В петък Шишков се оправда, че тогава пътищата не влизали в неговия сектор, а отговарял единствено за строителните действия и градоустройството.

Двете прави нямат нищо общо с проблематичните последващи лотове 4, 5 и 6, за които част от дейностите бяха заплатени предплатено, без още да има подготвени механически планове или позволения за градеж. Според Шишков направеното към този момент по тези прави би трябвало незабавно да се узакони, което няма по какъв начин да стане без смяна в Закона за устройство на територията.

По лотовете, чието създаване ще се размрази, има положени греди на някои от мостовете. Технологията на строителството изисква те да бъдат покрити преди зимата, в противоположен случай може да се наложи да се унищожават, сподели той.

В момента се обмисля дали върху правата от “Тракия ” сред Зимница и Стара Загора да не се наложи ограничаване на скоростта поради неприятното положение на пътната настилка, сподели още Шишков. Ремонтът на тази права е незабавен, само че няма по какъв начин да стартира преди пролетта на идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР